Kadri Penjam

Kauniina kesäpäivinä on hyvä juoda aamukahvit tai nauttia iltapäivän auringosta omalla terassilla. Tietysti on se ensin rakennettava. Ensiksi on harkittava kunnolla, millainen kunnon terassin pitää olla ja paljonko se tulee maksamaan. 

Pärnussa asuva talonomistaja Mare Jurkatam on jo pitkään haaveillut omasta terassista, jolla voisi nauttia Viron vähäisistä kauniista kesäpäivistä, juoda kahvia ja ottaa iltaisin vastaan vieraita. Puolisonsa kanssa hän on ajatellut omaa terassia jo vuosia ja nyt on päätetty rakentaa se. Mutta miten aloittaa?
terrass muhus

Aamu- tai ilta-aurinko?
Osakeyhtiö Helia Puit AS:n edustaja Enn Luha suosittelee harkitsemaan kunnolla, mihin he haluavat terassin rakentaa, millaisen sen pitäisi olla ja halutaanko nauttia aamu- tai ilta-auringosta.

-       Olisi hyvä tietää, millainen on nurmikon alla oleva maapohja. On myös hyvä tarkistaa talon piirroksesta, missä sijaitsevat kaapelit tai putket, jotta ne eivät vahingoittuisi rakentamisen yhteydessä, toteaa Heikki Kilkson rajavastuuyhtiö Imemees OÜ:stä.

Olisi hyvä suunnitella ja asentaa terassi niin, että sille pääsee suoraan olohuoneesta tai keittiöstä. Enn Luha korostaa, että jos terassi rakennetaan talon yhteyteen, sen pitäisi olla samalla tasolla talon lattian kanssa. Niin ei muodostu porrasta johon voi kompastua. Kun terassi ja sisätilojen lattiat ovat samalla tasolla, on mukavampi avata ja sulkea ovia. Mikäli terassi halutaan rakentaa kauemmas talosta, on otettava huomioon, että silloin se on tarkoitettu pääasiallisesti grillijuhlia varten, ei siis päivittäiseen käyttöön, sanoo Kilkson.

Mielenkiintoiset ratkaisut vaativat harkitsemista

Kun kysytään asiantuntijoilta, millaisia terasseja virolaiset haluavat, niin tulee ilmi, että eniten tilataan syväkyllästetuista laudoista rakennettuja terasseja. Harvemmin tilataan myös terassin muotoilu. Lähinnä silloin kun halutaan joko katoksia tai varjoja. Löytyy kuitenkin myös sellaisia asiakkaita, joita kiinnostavat erityiset materiaali- tai muotoiluratkaisut. Kilksonin mukaan rakennetaan parhaillaan Tallinnan lähellä Kakumäessä muovilaudoista kaarevaa terassia, joka on rakentajille aikamoinen haaste. Vaikeita kohteita on ollut aiemminkin, Kilkson muistelee. Esimerkiksi Tallinnan keskustassa oli kerran ongelmana se, miten nostaa pitkät laudat korkealle kattoterassille, mutta tuloksena oli kaunis kaupunkinäkymä. Muhun saaren rannalle rakennetulla terassilla voi nauttia satumaisesta auringonlaskusta, kuvailee Kilkson mielenkiintoisimpia töitään.

Terassin rakentaminen on kallista

Luhan mukaan ovat nykyään mielenkiintoisena haasteena vanhennetuista ja öljytyistä laudoista rakennettavat terassit. Kun kysytään, paljonko terassin rakentaminen tulee maksamaan ja paljonko siihen kuluu aikaa, niin Luha vastaa, että jokainen asiaa tunteva mies pystyy siihen, mutta halvalla ei saa mitään.

“Terassi ei tarkoita ainoastaan sen laudoitusta. Siihen tarvittavaa materiaalia tulisi hankkia kaiken varalta 10 % suunniteltua enemmän,” Kilkson muistuttaa. On muistettava myös se, että myös ruuveja eikä kiinnikkeitä saa halvalla. Koska terassimateriaalit eivät mahdu henkilöautoon, on ajateltava myös kuljetusta. Erikseen on harkittava, miten tehdään perustukset ja maatyöt – onko järkevä tehdä ne käsin lapiolla tai tilata koneet, jotka vahingoittavat pihan nurmikkoa. Kun terassi rakennetaan itse, riippuu hinta siitä, millaiset kulut huomioon otetaan, Kilkson toteaa. ”Keskustelin hiljattain ystäväni kanssa, joka oli lomansa aikana rakentanut itselleen terassin. Hän oli laskenut, että 35 neliömetrin suuruisen terassin materiaalit maksoivat suunnilleen 800 – 900 euroa. Hän oli muutamat niistä hankkinut jo aiemmin ja käytössä olivat omat työkalut ja pakettiauto. Portaat ja reunalaudat ovat kuitenkin vielä tekemättä ja niiden materiaalit ostamatta. Kun terassi rakennetaan itse, on sen neliömetrin hinta noin 30 – 40 euroa ja sen lisäksi oma työnilo.”